Millenials, young professionals, dertigers; het maakt niet uit hoe je deze doelgroep noemt, ze lopen allemaal vast.
Vooral doordat de belofte ‘Als je maar je best doet, kun je alles bereiken’ hen opbreekt. Want het is allemaal niet zoals het lijkt, legt Barbara Kok, oprichtster van Burn Out Poli, uit. Al van jongs af aan krijgen we het mee: alles is mogelijk, als je maar je best doet. Een intrinsieke drijfveer tot presteren ontwikkelt zich. Je leert je spiegelen aan je succesvolle ouders, broers of zussen.
In je studietijd lijkt niets te gek. Goede cijfers halen, een toffe stageplek, feesten, reizen en ook nog eens een bijbaan om alles te bekostigen. En dan ga je aan het werk bij je eerste echte baan. De baan die veel lastiger te krijgen was dan gedacht, je wordt eerst vele malen afgewezen, terwijl je cv er prima uitziet. Je droombaan? Nee dat is het zeker nog niet, je zit nog aan het begin van de carrièreladder.
Bij vele young professionals komt de ‘klap’ pas nadat het nieuwe van deze levensstijl eraf is. Vanaf nu zit je in een 9 tot 5 keurslijf, 5 dagen per week. Werk is echt niet altijd geweldig, promoties lijkt nog mijlen ver en je hebt slechts 24 vakantiedagen. Je werkt je uit de naad en de werkdruk is hoog. Eigenlijk wil je een huis kopen, maar je partner heeft hele andere plannen. Vrienden zijn uitgewaaid naar steden in het land en hebben het te druk om af te spreken. Je ouders vragen geregeld ‘En, hoe zit het met je promotie?’. Als een kaartenhuis stort de belofte ‘Als je maar je best doet, kun je alles bereiken’ in elkaar.
Perfecte ingrediënten voor een burn-out
Al deze factoren zorgen ervoor dat deze generatie extra gevoelig is voor een burn-out. Het ontwikkelen van een intrinsieke drijfveer voor prestatie is de eerste fase van een burn-out. De constante stress die deze drijfveer met zich meebrengt, put op den duur de bijnieren uit, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk heeft je lijf er genoeg van en trapt op de rem. Vanaf dat moment ben je niet meer in staat het leven te leiden dat je gewend bent en word je verplicht je welverdiende rust te nemen, te herstellen en te leren om niet weer in dezelfde valkuil te stappen.
Herken jij je in de bovenste situatie? Of vermoed jij dat je een burn-out hebt? Doe dan eens een burn-out-test om te kijken of je bepaalde symptomen of kenmerken hebt waar je op moet letten. Je kunt hier een test doen, maar je kunt natuurlijk ook even contact opnemen met een specialist op dit gebied.