De manier waarop we werkstress beoordelen en behandelen klopt van geen kanten. De echte oorzaken van werkstress worden niet gezien, waardoor een doeltreffende behandeling en preventie uitblijven. In de praktijk blijkt dat leidinggevenden met de juiste aanpak een groot deel van de werkstress wegnemen. Dat zegt hoogleraar Willem van Rhenen, Chief Health Officer bij Arbo Unie in een artikel op ORnet.
Misvatting over werkstress wegnemen
Van Rhenen hekelt de gebruikelijke benadering van werkstress, waarbij volgens hem vooral wordt gekeken naar belasting versus belastbaarheid. De oplossing wordt dan vaak gezien in het verminderen van werk en het aannemen van meer mensen, maar dat is een misvatting, stelt de hoogleraar. Werkstress is volgens hem vaak een gevolg van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties. Uit cijfers van TNO blijkt dat een op de zes Nederlanders last heeft van burn out klachten.
De kracht van de medewerker
Volgens Van Rhenen moet geïnvesteerd worden in competenties door te kijken naar talenten en vaardigheden, en deze tot bloei te laten komen. ‘Aan de behoefte aan autonomie kom je tegemoet door minder te controleren en meer ruimte te geven en te vertrouwen op de kracht van de medewerker. Laat voelen dat de medewerker invloed heeft op de eigen agenda. Aan de behoefte van mensen tot verbinding voldoe je door complimenten te geven en waardering en erkenning te tonen.’
Leidinggevenden vormen de spil in het voorkomen van werkstress
Waar Van Rhenen veel effect van zegt te zien, is het trainen van leidinggevenden om tekorten in hulp, regelruimte of competenties te kunnen herkennen. ‘Leidinggevenden vormen de spil in het geheel bij het voorkomen van stress.’ Wie goed in zijn vel zit en de thuissituatie op orde heeft, gaat met meer energie naar zijn werk. Omgekeerd geldt dat ook: gaat iemands gezondheid achteruit of wordt er thuis veel van hem gevraagd, dan is er minder energie voor het werk en heb je daar meer steun nodig.
Coaching kan werkstress wegnemen
De grootste groep met stressklachten op het werk is tussen de 25 en 35 jaar oud. Dat is volgens Van Rhenen een leeftijd waarin er veel verandert, zowel wat werk als privé betreft. Vooral deze groep heeft support nodig van de omgeving. Iets meer flexibiliteit van de werkgever of een hulpbron kan werkstress wegnemen. Essentieel is volgens Van Rhenen dat beleid van werkgevers hier het hele jaar op is gericht, en niet alleen maar een week in het jaar. De hersenen functioneren volgens klinisch neuropsycholoog Erik Matser het beste bij een goede balans van stresshormonen (‘het gaspedaal’) en groeihormoon (‘de rem/opbouw/herstelfunctie’). ‘Onze samenleving promoot het intrappen van het gaspedaal en negeert de rem waardoor veel jonge mensen uit balans raken en langdurend ernstig ziek worden.’ Werkstress valt onder psychosociale arbeidsbelasting, ofwel PSA. Werkgevers zijn verplicht om een preventief beleid te voeren. Persoonlijke ontwikkeling is ook volgens Barbara Kok eigenaresse van Burn Out Poli de sleutel naar preventie. Door te (h)erkennen wat er intern wordt aangeraakt en daar bewust mee om te gaan voorkom je niet alleen langdurig verzuim, maar vergroot je volgens Kok ook het werkplezier en de effectiviteit. ‘Dit benadrukken wij ook als trusted advisor voor ondernemingen in Nederland. Deze effectieve investering in werknemers neemt werkstress weg en is essentieel voor de vitaliteit van een onderneming.’ Twijfel je of je burn out symptomen hebt? Doe dan de Burn Out Test van Burn Out Poli. Burn Out Poli is expert op het gebied van Burn Out Behandeling en Burn Our Preventie. De trusted advisors staan je graag te woord voor advies op maat. Neem vrijblijvend contact op om direct een specialist te spreken over hoe je werkstress weg kunt nemen.