Herstellen van een burn-out: Het hoeft niet altijd een jaar te duren.

De burn-out lijkt steeds vaker voor te komen en we praten er meer over. Toch zijn er nog veel misvattingen en overtuigingen over het hebben van een burn-out. Denk aan deze: ‘’Oeee, een burn-out?..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

De burn-out lijkt steeds vaker voor te komen en we praten er meer over. Toch zijn er nog veel misvattingen en overtuigingen over het hebben van een burn-out. Denk aan deze:

‘’Oeee, een burn-out? Nou… reken er maar op, die zie je het komende jaar niet meer op het werk.’’

Eén van de meest voorkomende misvattingen is dat je met een burn-out zeker een jaar thuis moet blijven voordat je weer aan het werk kunt. Dit is zeker niet het geval. 

We gaan dieper in op waarom dit een misvatting is en hoe een effectief herstelproces eruit kan zien.

Een jaar thuisblijven is niet altijd nodig

Een veel voorkomende misvatting is dat mensen die kampen met een burn-out lange tijd uit de werkomgeving moeten blijven, soms wel tot een jaar. Een gedachte die veel mensen met een burn-out onzekerder maakt. Zo lang weg van werk, dat is ook niet wat ik wil. Deze overtuiging kan er zelfs voor zorgen dat iemand nog langer met de burn-out blijft rondlopen en het alleen maar erger wordt. Gelukkig is deze misvatting niet juist.

Aan herstel zit geen tijd

Het herstel bij burn-out is geen kwestie van een vaste tijdsplanning. Het herstelproces van een burn-out is altijd afhankelijk van de individuele behoeften van de persoon en de effectiviteit van de behandeling. Met een juiste behandeling is het herstelproces vaak veel korter dan gedacht wordt. In sommige gevallen is de persoon met een burn-out in 12 weken weer op het werk. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter deze kans is. 

Heb je symptomen van een burn-out? Dan is het belangrijk om direct aan de bel te trekken, zodat je het volgende in je herstelplan kunt toevoegen: 

  • Professionele begeleiding
  • Emotionele verwerking
  • Rust
  • Re-integratieplan

Met de juiste begeleiding kan een geleidelijke terugkeer naar werk plaatsvinden. Dit kan in fasen gebeuren, zodat de persoon zich kan aanpassen aan de werkbelasting.

Dus geloof niet altijd alles wat rondgaat over een burn-out. Wij helpen je graag met je herstel en alles wat je wilt weten over een burn-out. 

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?