Loopt de werkstress uit de hand

Het is geen geheim dat de werkplek een bron van stress kan zijn. Maar met de komst van de vergrijzing, de groeiende zorgverplichtingen en een krappe arbeidsmarkt, wordt de druk op werkenden alleen maar groter. Steeds..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Het is geen geheim dat de werkplek een bron van stress kan zijn. Maar met de komst van de vergrijzing, de groeiende zorgverplichtingen en een krappe arbeidsmarkt, wordt de druk op werkenden alleen maar groter. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat deze stress nu al een probleem is. Op dit moment is er een toename van 25% in het aantal verzuimgevallen door langdurige stress en naar verwachting zal het alleen maar toenemen in de komende twintig jaar. Wat kunnen we doen om dit tegen te gaan? 

Redenen voor toenemende werkstress

Volgens rapporten van het RIVM en TNO zijn er verschillende ontwikkelingen die de komende jaren van invloed zullen zijn op de psychosociale arbeidsbelasting van werkenden in Nederland. Van een vergrijzende beroepsbevolking tot de groeiende combinatie van werk en mantelzorg, deze ontwikkelingen hebben het potentieel om de stress op de werkvloer te vergroten.

Een van de belangrijkste factoren is de vergrijzing van de beroepsbevolking. Terwijl een groot aantal werkenden de komende jaren met pensioen gaat, blijft het tekort aan personeel bestaan, waardoor de druk op degenen die nog wel werken alleen maar toeneemt. Bovendien zullen mensen die werken steeds vaker mantelzorg verlenen, wat betekent dat er minder tijd is om te herstellen van de werkdruk.

Een ander aspect dat bijdraagt aan de stress op de werkvloer is het groeiende aantal werknemers met flexibele of tijdelijke contracten. Deze werknemers hebben vaak minder contact met collega's, wat hun gevoel van steun en verbondenheid kan verminderen, en bijdraagt aan een gevoel van prestatiedruk. Je ziet elkaar minder. Waardoor je ook van elkaar niet meer ziet wanneer je even pauze neemt. Wat veel schuldgevoel naar boven haalt.  

Tips voor jou, om je werkstress te verminderen.

Toch kan ook jij als werknemer al veel doen om je eigen werkstress te verminderen. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet. 

1. Begrijp je eigen stressoren:

Neem de tijd om te identificeren welke aspecten van je werk of werkomgeving bijdragen aan je stressniveaus. Is het de hoge werkdruk, gebrek aan steun van collega's, of een gebrek aan controle over je werkschema? Door je bewust te worden van je stressoren, kun je proactief maatregelen nemen om ze aan te pakken. Ga hierover in gesprek en maak duidelijke afspraken. 

2. Stel grenzen:

Leer om 'Nee' te zeggen en stel grenzen aan wat je kunt doen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van jezelf en anderen. Zeg geen 'Ja' tegen alles wat op je pad komt, maar focus op wat echt belangrijk is en waar je energie in wilt steken. Zo voorkom je dat jouw agenda vol staat met alles wat je anderen van je gevraagd hebben. Toch blijft ‘Nee’ zeggen voor velen moeilijk. Probeer jouw ‘Nee’ te veranderen in een advies. Jij hebt geholpen, de ander gaat aan de slag. Zo houd je de scheiding tussen je eigen werk en het werk van een ander.  

3. Neem regelmatig pauzes:

Gun jezelf de tijd om te pauzeren en te herstellen van de werkdruk. Neem korte pauzes gedurende de dag om even weg te stappen van je werkplek, een wandeling te maken of gewoon diep adem te halen. Mediteren kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Dit kan je helpen om je geest te resetten en stress te verminderen.

4. Zoek steun:

Praat met collega's, vrienden of familieleden over je stress en zorgen. Het delen van je ervaringen kan opluchting bieden en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Zoek ook professionele hulp als dat nodig is. 

5. Denk aan jezelf:

Ja, het is cliché. Maar ook dit cliché is waar: besteed aandacht aan je fysieke en mentale gezondheid door regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen. Zorg ook voor ontspanning en plezier in je leven door activiteiten te doen die je leuk vindt en je energie geven. Het draagt bij aan je werk-privébalans en het maakt je hoofd echt even leeg. Zo krijgen je hersenen echt even tijd om de dag en de stress te verwerken.  

6. Maak gebruik van de flexibiliteit

Kan en mag je hybride werken? Maak er gebruik van. Dit geeft vaak de mogelijkheid om de werktijden en de werklocatie aan te passen om zo jouw stress te verminderen. Niet alleen een tip van ons, maar ook een tip vanuit het RIVM en TNO. 

Het is belangrijk om te erkennen dat stress op het werk een complex probleem is dat niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Maar door bewust te zijn van onze eigen behoeften en proactief te werken aan zelfzorg, kunnen we beter voorbereid zijn op de uitdagingen die komen kijken. Want dat de trend doorzet, dat is een ding waar we zeker van zijn. 

 

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?