Blue Monday is een signaal voor ontspanning

Je hebt er vast al een paar jaar over gehoord: Blue Monday. De ‘meest deprimerende’ dag van het jaar. Blue Monday valt meestal op de derde maandag van januari, dit jaar is dat de 18e. Heb jij daar dit jaar ook last..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Je hebt er vast al een paar jaar over gehoord: Blue Monday. De ‘meest deprimerende’ dag van het jaar. Blue Monday valt meestal op de derde maandag van januari, dit jaar is dat de 18e. Heb jij daar dit jaar ook last van?

Waar komt Blue Monday vandaan?

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een volgens hem verantwoorde wetenschappelijke formule. Daaruit bleek dat de meeste mensen zich neerslachtig voelen op maandag in de derde week van januari. Dit zou komen door goede voornemens die zijn mislukt of zonnige vakanties die nog ver weg lijken. De dagen zijn nog donker en maandag is uiteraard de eerste dag van de werkweek voor de meeste mensen, wat vaker leidt tot spanning.

Feeling blue

De term ‘Blue Monday’ is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’: neerslachtig, somber, down, depri. De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan werd er door de bemanning een blauwe band geverfd rondom het schip. Dit teken liet bij thuiskomst meteen zien dat men de ‘blues’ had en dus in rouw was. Het afgelopen jaar hebben we en masse meerdere redenen gekregen om ons down en neerslachtig te voelen. Bijvoorbeeld de mentale druk van Covid-19, die nog steeds niet uit ons dagelijks leven is verdwenen. De beleving van werkdruk is tegenwoordig voor veel mensen de belasting van thuiswerken; je niet helemaal in balans voelen doordat een ideale combinatie van werk en privéleven nu thuis gevonden moet worden. Voor velen heeft het gebrek aan plezierige afspraakjes en intimiteit nu echt zijn grens bereikt. Voor diehards die nimmer eerder stress ervaarden is dat de afgelopen maanden een heuse aanleiding tot een Burn Out geworden. Op Blue Monday wordt de spanning versterkt voor mensen die sowieso al op de laatste restjes van hun energie leven. Ze voelen zich vermoeid en soms zelfs neerslachtig. Toch persen zij nog het laatste beetje energie uit hun lichaam.

Altijd gespannen

Een beetje acute stress kunnen wij best aan. Geen rust in de avonden of weekenden om te kunnen herstellen leidt helaas tot chronische stress. De hypofyse in ons brein zendt daardoor continue prikkels naar de bijnieren om meer adrenaline aan te maken. De bijnieren kunnen de voortdurende signalen op een bepaald moment niet meer aan en raken op. Het lichaam voelt extreem moe waardoor we vervolgens teveel negatieve, soms zelfs depressieve buien ervaren. Dit is niet een klinische depressie, maar het voelt wel vaak heel zwaar en uitzichtloos

Signaal voor ontspanning

Stel dat we Blue Monday niet zo negatief hoeven te interpreteren; meer als een signaal dat je komend jaar meer rust mag nemen. Denk hierbij aan: minder op je smartphone en meer ontspanning tussen het werken door. Ga in het weekend naar buiten en neem ook de tijd en rust voor jezelf. Blijf communiceren en gezellige momenten delen met collega’s en de mensen in jouw directe omgeving. Neem dagelijks een moment voor jezelf; blijf in beweging, slaap voldoende en eet gezond. Tip: Doe wat jou blij maakt. Communiceer naar jezelf met positieve vragen. Stel jezelf regelmatig de vraag: Wat is goed voor mij? Wat heb ik nodig? Hoe kan ik van deze dag een succes maken? Denk jij dat je misschien een Burn Out hebt? Of voel je je neerslachtig? Doe hier de gratis test. Barbara Kok Burn Out Poli

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?