De werking van angst en bewust kiezen

We voelen ons allemaal weleens angstig. De ene voelt de angst voor een langere periode en de ander voelt een piek in angst als hij of zij ineens op het podium staat en voor een grote groep moet spreken. Angst is een..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

We voelen ons allemaal weleens angstig. De ene voelt de angst voor een langere periode en de ander voelt een piek in angst als hij of zij ineens op het podium staat en voor een grote groep moet spreken. Angst is een gevoel dat ons plotseling kan overvallen en ons in zijn greep kan houden. Vaak lijkt het alsof we geen keuze hebben. De angst komt op en we volgen het automatisch. Maar wat als ik je vertel dat er op een dieper niveau een onbewuste keuze in de basis ligt?

Van jongs af aan leren we dat wat we voelen en wat we denken ons definieert. Als je je angstig voelt, denk je: "Ik ben bang." Dit patroon is vaak zo ingesleten dat het onbewust is geworden. Misschien heb je ooit in je leven een situatie ervaren waarin je besloot dat je bang moest zijn, en sindsdien activeert je brein automatisch deze reactie wanneer je met een soortgelijke situatie wordt geconfronteerd.

Bewustwording zorgt voor keuzevrijheid

Het is de kracht om van de onbewuste angst een bewuste keuze te maken. Zodra je je bewust bent van je angst, kun je beslissen op welke manier jij je door je angst laat leiden. Houd je de angst vast en ga je jezelf identificeren met je angst? Of zie je de angst als een emotie en kun je jezelf ervan afzetten? Dat is het verschil tussen onbewuste angst en de onbewust-bewuste angst. Deze bewustwording is cruciaal omdat het je de mogelijkheid geeft om een andere reactie te kiezen in plaats van de automatische angstrespons te volgen.

Hoe maak je deze verschuiving?

1. Erken de angst

  1. Wanneer je angst opmerkt, erken het zonder oordeel. Zeg tegen jezelf: "Ik voel angst op dit moment."
  2. Door het simpelweg te benoemen, schep je afstand tussen jezelf en de emotie.

2. Besef dat je niet je angst bent

  1. Herinner jezelf eraan dat angst een tijdelijke emotie is. Jij bent niet de angst; je ervaart het slechts.
  2. Dit perspectief helpt om niet meegezogen te worden door de emotie en deze objectief te observeren.

Angst is iets waar we het in onze huidige maatschappij steeds vaker over hebben en moeten hebben. We moeten hiermee leren omgaan op de juiste manier. Ga aan de slag met deze kennis.

Mocht je vragen hebben, dan staan wij bij Burn Out Poli voor je klaar!
Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in. Tijdens dit gesprek kunnen we samen jouw specifieke situatie bespreken.

 

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?