Een burn-out waait niet zomaar over + tips tegen burn-outs.

Een burn-out is iets dat de beste werknemers kan overkomen. Het wordt nog vaak gezien als een zwakte, iets waar de werknemer zelf voor had moeten oppassen. Het is ‘gewoon een beetje stress’. Of iets wat je..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Een burn-out is iets dat de beste werknemers kan overkomen. Het wordt nog vaak gezien als een zwakte, iets waar de werknemer zelf voor had moeten oppassen. Het is ‘gewoon een beetje stress’. Of iets wat je overkomt als je ‘gewoon niet bestand bent tegen het werk’. Niets is minder waar. Een burn-out kan iedereen overkomen. Echter, het overkomt mensen die een hart hebben voor hun werk. Het overkomt de mensen die hun werk op de eerste plaats zetten. Om die mensen recht te doen, vinden wij dat ook de werkgever de taak heeft om burn-outs te voorkomen. 

Dat vinden wij een kans voor zowel de werknemer als de werkgever. Een gezonde en gelukkige werknemer is een effectievere aanwinst voor de organisatie. 

Daarom bespreken we hier vijf tips waar werkgevers op kunnen inspelen om hun werknemers gezond te houden. 

Investeer in mentale kracht 

Het draait allemaal om het begrijpen en beheren van emoties op het werk. Door trainingen te volgen die je helpen om emoties te herkennen, te begrijpen en met ze om te gaan, kunnen jij en je collega's beter met stressvolle momenten omgaan en elkaar ondersteunen wanneer dat nodig is. Dit is zowel voor individuen als voor teams een win-win! 

Creëer Ruimte (en tijd) voor creativiteit en ontspanning

Een creatieve en ontspannen werkomgeving kan de veerkracht van werknemers vergroten en burn-outs voorkomen. Organisaties kunnen ruimtes creëren waar werknemers kunnen ontspannen, zoals lounges met comfortabele stoelen, ontspanningsruimtes en meditatieplekken. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om hun creativiteit te uiten en te ontspannen, kunnen ze beter omgaan met stress en hun veerkracht versterken. Geen groot kantoor? Stimuleer het downloaden van een meditatie-app. Dit is een voorbeeld van een kleine stap met een groot effect. 

Geef elkaar erkenning

In sommige gevallen wordt het werk zwaarder doordat de werknemer niet goed weet wanneer het werk goed genoeg is. We gaan maar door in de hoop de erkenning te horen. Als deze erkenning ontbreekt, ontstaat het risico op een burn-out. Daarom is dit een grote stap die een werkgever kan zetten: erkenning geven! Dit kan met kleine gebaren, zoals bedankjes en complimenten. Door waardering en erkenning te tonen, kunnen organisaties het zelfvertrouwen van werknemers versterken en burn-out voorkomen. 

Stimuleer samenwerking

Zorg dat werk een sociaal veilige plek is. Hierin is samenwerking erg belangrijk. Hiermee bedoelen we niet alleen samenwerken in een projectverslag, maar ook zeker samenwerken op persoonlijke ontwikkeling. Stimuleer daarom dat ook moeilijke gesprekken een plek krijgen en dat collega’s kunnen luisteren zonder oordeel. Zo sta je voor elkaar klaar, als een team. Een duidelijk vangnet kan een burn-out voorkomen of in ieder geval eerder aanpakken. 

Bevorder autonomie en flexibiliteit

Autonomie en flexibiliteit zijn essentieel voor het welzijn van werknemers en het voorkomen van burn-out. Organisaties kunnen werknemers meer controle geven over hun werkuren, taken en deadlines. Dit kan variëren van flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden tot het geven van meer autonomie in projecten en taken. Door werknemers meer vrijheid en flexibiliteit te geven, kunnen ze beter omgaan met stress en een gezonde werk-privébalans behouden.

Kortom, voorkomen is beter dan genezen. Maar heb jij een collega, werknemer of ben je zelf iemand die heftige stress ervaart? Neem een burn-out serieus. Vertrouw op het gevoel. En laat het niet zomaar afwimpelen als een zwakte of als iets ‘wat er even bijhoort’. Neem de tijd om aan jezelf en elkaar te werken. Alleen dan voorkom en herstel je een burn-out.

Heb je werknemers die last hebben van klachten?

Kijk dan wat je als werkgever kan doen om werknemers binnen 12 weken weer terug op de werkvloer te krijgen.

 

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?