Stiekem hebben we het allemaal een beetje. We kunnen ons allemaal het perfecte leven voorstellen. Het is een beeld van een leven dat je nu niet hebt. Iets wat gelijk de grote valkuil is van het hebben van het ‘perfecte plaatje’. We focussen ons op wat nog mist en voelen ons direct onrustig. ‘’Hoe ga je dit ooit nog bereiken?’’ We willen aardig, competent en succesvol zijn. Maar de realiteit is dat we leven in een onzekere wereld, vol onvoorspelbare situaties en mensen die hun eigen agenda hebben.
De realiteit van onzekerheid
Wanneer de wereld om ons heen niet overeenkomt met ons interne plaatje van perfectie, begint onze fundering te wankelen. De werkelijkheid is dat we niet altijd controle hebben over externe omstandigheden en de reacties van anderen. Deze verschillen tussen ons ideaalbeeld en de werkelijkheid kunnen leiden tot een gevoel van falen en twijfel.
We schieten in de stress en onze beschermingsstrategieën schieten aan. En dat heeft impact op hoe we ons voelen.
Beschermingsstrategieën en de impact
Beschermingsstrategieën kunnen op korte termijn nuttig lijken, omdat ze ons helpen om te gaan met stressvolle situaties. Het behoudt de controle op jezelf en het lijkt zelfs alsof je de wereld in controle hebt. Toch bewerkt het jezelf. Het geeft:
- Perfectionisme
Door altijd te streven naar perfectie proberen we controle te houden over een onzekere wereld. Dit leidt echter vaak tot uitputting en uiteindelijk zelfs tot een burn-out.
- Overcontrole
Door alles te willen controleren, proberen we onzekerheid te vermijden. Dit kan leiden tot spanning en conflicten, zowel in onszelf als met anderen.
- Vermijding
Door situaties en mensen te vermijden die ons stress bezorgen, proberen we onszelf te beschermen. Dit kan echter leiden tot isolatie en gemiste kansen voor groei en verbinding.
Het loslaten van het perfecte
In plaats van te streven naar een onbereikbaar ideaalbeeld, moeten we onszelf toestaan om menselijk te zijn. Dit betekent het accepteren van onze imperfecties en het erkennen van de realiteit dat we niet alles kunnen controleren.
Een grote stap hierin is: zelfacceptatie. Zelfacceptatie is jezelf omarmen zoals je bent, met al je sterktes en zwaktes, zonder oordeel of schaamte. Het betekent dat je erkent dat je menselijk bent en fouten maakt, maar dat deze fouten je niet definiëren. Door jezelf te accepteren, geef je jezelf toestemming om authentiek te zijn en je waarde te zien, onafhankelijk van externe prestaties of goedkeuring. Zelfacceptatie bevrijdt je van de constante druk om perfect te zijn en opent de deur naar innerlijke rust en echte voldoening. Het stelt je in staat om veerkrachtiger om te gaan met de uitdagingen van het leven en om diepere, meer oprechte relaties met anderen aan te gaan.
Ben je benieuwd wat Burn Out Poli voor je kan betekenen?
Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in. Tijdens dit gesprek kunnen we samen jouw specifieke situatie bespreken en bekijken welke ondersteuning het beste bij jou past.