Ik sta altijd 'aan'

In onze moderne samenleving lijkt het alsof we constant 'aan' staan. Vooral jongere generaties, zoals twintigers en dertigers, worden voortdurend blootgesteld aan prikkels. Smartphones, sociale media, en de constante stroom van informatie maken het moeilijk om echt tot rust te komen. Bij Burn Out Poli zien we de gevolgen van deze voortdurende prikkels dagelijks terug in de vorm van stress en burn-out. Het is daarom cruciaal om te leren hoe we rust kunnen inbouwen in onze dagelijkse routine.

Continu 'aan' staan: wat betekent dat?

Wanneer we zeggen dat iemand continu 'aan' staat, bedoelen we dat hun autonome zenuwstelsel voortdurend geactiveerd is. Het autonome zenuwstelsel reguleert onbewuste lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering. Het bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de 'vecht-of-vlucht'-reactie) en het parasympathische zenuwstelsel (dat zorgt voor rust en herstel).

In een ideale situatie zijn deze twee systemen in balans. Echter, door de constante stroom van prikkels waar vooral jongere generaties aan blootgesteld worden, staat het sympathische zenuwstelsel vaak continu 'aan'. Dit leidt tot een staat van verhoogde alertheid en stress, waarbij het parasympathische zenuwstelsel niet de kans krijgt om het lichaam te helpen ontspannen en herstellen.

De gevolgen van continu 'aan' staan

Het voortdurend actief zijn en gebrek aan rust heeft verschillende negatieve gevolgen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid:

Verhoogde stressniveaus
Constant 'aan' staan verhoogt de stressniveaus in het lichaam. Chronische stress kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk, en een verzwakt immuunsysteem.

Verminderde slaapkwaliteit
De constante blootstelling aan schermen en prikkels kan de slaapkwaliteit ernstig verstoren. Gebrek aan voldoende en kwalitatieve slaap heeft weer zijn eigen reeks aan negatieve effecten op de gezondheid, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd concentratievermogen.

Burn-out
Op de lange termijn kan het voortdurend 'aan' staan leiden tot burn-out. Dit is een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting die vaak het gevolg is van langdurige stress en overbelasting.

De kracht van rust

In een wereld die continu 'aan' staat, is het van cruciaal belang om bewust rustmomenten in te bouwen in je dagelijkse leven. Bij Burn Out Poli zien we dagelijks de gevolgen van een gebrek aan rust en het constante bombardement van prikkels. Door kleine veranderingen aan te brengen en regelmatig rust te nemen, kun je je stressniveaus verlagen, je slaapkwaliteit verbeteren en jezelf beschermen tegen burn-out.

Begin vandaag nog met het inbouwen van rustmomenten.

Loop je hierop vast?
Dan staan wij bij Burn Out Poli voor je klaar!

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in.
Tijdens dit gesprek kunnen we samen jouw specifieke situatie bespreken.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen