De scheidslijn tussen hard werken en een werkverslaving is flinterdun. Managers kunnen hun medewerkers met soft skills motiveren om aan de gezonde kant van de lijn te blijven. Je wilt dat werknemers hard werken, maar liever geen workaholics.
Druk en succesvol
Traditioneel hebben wij in onze westerse samenleving een overwaardering voor hard werken. “Druk, druk druk” is een veel gegeven antwoord op de vraag: “Hoe gaat het met je”. Wij geven we hier onbewust de betekenis goed en succesvol aan. Productieve mensen dragen op korte termijn sterk bij aan het resultaat van de organisatie. Maar wie ook in de avonduren en in het weekend ook obsessief bezig blijft, krijgt onvermijdelijk een burn out. Te betrokken zijn leidt tot een stroom aan stress op de werkvloer, hogere verzuimcijfers en hoge kosten die al snel oplopen tot 80.000 euro per medewerker. Het is nu belangrijker dan ooit om hier als leidinggevende scherp op te blijven. Door het nieuwe werken vanuit huis is het voor leidinggevenden een uitdaging om hiermee om te gaan. Dit vraagt om een hele nieuwe aanpak met soft skills, inzicht en het stellen van de juiste vragen. Het is essentieel leidinggevenden de mogelijkheid te bieden om deze soft skills te trainen. Victor Overmars de hoofdtrainer van onze Unlimited Academy geeft op aanvraag trainingen en workshops in soft skills voor leidinggevenden van toekomstbestendige organisaties.
Druk van buitenaf
Een werkverslaving is op een dieper niveau emotioneel beladen. Millenials worden vaak gedreven door het plaatje wat zij neer willen zetten voor de buitenwereld. Leidinggevenden kunnen met soft skills hun verwachtingen managen en werknemers motiveren tot een duurzamere en gezonde relatie met hun werk.
Hieronder zes effectieve gedragsregels die bijdragen aan een gezonde werkcultuur.
- Geen mails in de avonduren en het weekend. Laat je medewerkers in de avonduren en in het weekend volledig tot rust komen en opladen. Met mails in de avonduren en in het weekend wordt er een verwachting neergezet om hierop te reageren.
- Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Kwaliteit van de output gaat boven het gemaakte uren van een medewerker.
- Pas op met vooroordelen. Laat jouw medewerker op zijn manier van z’n vrije tijd genieten, zolang dit de kwaliteit van z’n werk niet beïnvloed.
- Vrij en vakantie nemen. Moedig medewerkers aan om hun vrije dagen op te nemen, en om regelmatig echte pauzes te nemen tussen het werken door. Als leidinggevende mag je hierin het goede voorbeeld moet geven.
- Pas op voor trends rondom werkverslaving. Werkverslaafden zetten een norm neer waar andere medewerkers aan ‘moeten’ voldoen om ‘succesvol’ te zijn.
- Maak je eigen gezondheid prioriteit en geef zelf het goede voorbeeld. Zorg ervoor dat je zelf mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel in een gezonde staat bent. Als leidinggevende ben je een voorbeeld voor het team.
Wil je spreken over preventie, weet ons te vinden. Ook al is het om even te sparren jouw huidige situatie en de mogelijkheden.