Paniek en angst voor de angst

Veel mensen die lang doorlopen met stressklachten, krijgen last van paniek. Paniek is de bovenste laag van angst: De angst voor de angst. Het zijn extreme gedachten over hoe het met jezelf gaat, waarbij je angsten het..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Veel mensen die lang doorlopen met stressklachten, krijgen last van paniek. Paniek is de bovenste laag van angst: De angst voor de angst. Het zijn extreme gedachten over hoe het met jezelf gaat, waarbij je angsten het even overnemen.

Gevaar vermijden

Mensen zijn geneigd om gevaar te vermijden, dat is nou eenmaal onze overlevingsstrategie. De homo sapiens wordt gedreven door aan de ene kant het vermijden van gevaar, en aan de andere kant het zich goed willen voelen. Inmiddels is gevaar vermijden meer een emotionele component geworden, waarbij we mentale pijn uit de weg willen gaan.

Besef je eens dat 85 procent van onze tijdsbesteding wordt gedreven door het vermijden van die pijn, en slechts 15 procent wordt gedreven door het goed willen voelen. We zijn dus continu gefocust op wat er fout kan gaan in de toekomst. We zijn heel veel bezig met dingen niet te willen voelen en te parkeren. 

Muur van angst

Omdat we die angsten absoluut niet willen voelen, ontstaat er een soort muur van angst. Angst voor de angst is hierin de kern, want we weten helemaal niet meer wat er precies achter die muur zit. Door dit lange tijd zo te doen, creëer je uiteindelijk een paniek rondom die angst voor de angst. Denk hierbij aan paniekaanvallen, hoge ademhaling en een opgejaagd gevoel. 

Voor sommige mensen kan dit hele heftige gevolgen hebben, zoals dat ze de straat niet meer op durven, niet meer auto durven te rijden, of regelmatige paniekaanvallen. 

Om dit te begeleiden, moeten we onder die paniek door, naar de angst die daar vastgezet is. Door daar samen in te duiken en de grote saboteur weg te nemen, kom je de initiële angst onder ogen. Een prachtige ontmanteling van die angst, maar daarmee ook van de paniek die erop gezet is.  

Bij Burn Out Poli leren we je graag hoe je dit aan kunt pakken, zodat je hier nooit meer last van krijgt.
Meer weten? Plan een vrijblijvende kennismaking in.

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?