Jij bruist. Jij hebt altijd alles onder controle. Jij kunt veel hebben. Maar dan… een burn out. En jij dacht dat het jou niet kon overkomen. Nu ben je dan toch over alle grenzen heen gegaan. Een burn out is toch alleen voor mensen die niet veel kunnen hebben, niet hard kunnen werken? Alleen door hard en veel werken krijg je een burn out. Mis, mis, mis.
Wie krijgt een burn-out?
Jij bent een natuurlijke harde werker. Jouw innerlijke ik laat je presteren. Je hebt een druk maatschappelijk- en privéleven. En dan ontstaan er naast een drukke baan, een gezin en een sociaal leven ook nog eens extra situaties op je werk, bijvoorbeeld een reorganisatie. Je zegt al je sociale verplichtingen af, want je hebt er simpelweg geen puf meer voor.
Je bent je eigen gevoel van grenzen kwijt. Je gaat er overheen. Waar is je gevoel gebleven?
Waarom krijg je een burn out?
Bij een burn out bouw je chronische stress op. ’s Nachts lig je te piekeren. ’s Ochtends ben je doodmoe, op je werk en is concentreren moeilijk. Je verliest controle. De chronische stress voel je in je lijf, je nek zit muurvast. Maar wist je ook dat je bijnieren, die adrenaline afgeven, zich uitputten?
Je ligt op de bank, maar Netflix aanzetten is eigenlijk al te veel gevraagd…
Doodmoe
Met het gevoel dat de maandag weer in aantocht is lig je doodmoe op de bank. Je kan niet meer. Al je energie is op. En je moet zoveel. Morgen een belangrijke presentatie, je moet er zijn. Maar hoe moet je dat dan doen. Je hebt nog niets voorbereid. Je ligt een nacht lang te piekeren. En dan komt ‘de man met de hamer’ langs. Je bent niet meer in staat om te werken, sociaal bezig te zijn en te genieten van het leven. Is dit nu waarom je jaren zo gepresteerd hebt?
Kijk hoe ik erbij lig. Voor mij tien anderen. Vriendinnen zeggen; stel je niet zo aan en mijn zus roept dat ik even op vakantie moet. Dit zal je niet helpen, want jij bent burnt out. Voor jou is een gepaste behandeling nodig.
Een burn out herkennen aan 4 symptomen
Een gevoel van sterke vermoeidheid
Het gevoel afstand te willen nemen van (het werk en/of de) mensen
Het gevoel minder goed te presteren, onzekerheid over eigen capaciteiten
Neerslachtige en/of emotionele buien
Burn out behandeling
Naar de huisarts is je eerste gedachte bij een behandeling. Een paar slaappillen en misschien naar de psycholoog. Maar wist je dat dit niet de oplossing is? Bij een burn out moet je werken aan drie belangrijke elementen. Emotioneel weer in balans komen, mentaal weer fit zijn en fysiek sterk. Je moet er toch niet aan denken dat dit 40 weken gaat duren?
Denk jij dat je misschien een burn out hebt? Via deze test kun je kijken of je burn out klachten, stress of overspannen symptomen hebt.
Binnen 12 weken ben jij af van angst, stress of een overspannen gevoel en ben je weer terug in je eigen kracht! Als je contact met ons opneemt, heb je binnen 3 dagen je intakegesprek en start je programma binnen 5 dagen. Maak je geen zorgen over je werkgever: wij regelen alle zakelijke afspraken.
Start nu de gratis burn-out test!
- Je ontvangt direct het resultaat
- Het kost je maar 5 minuten van je tijd
- De test is geheel vrijblijvend
- Na het invullen ontvang je gratis ons E-book “Komt het ooit nog goed.”
Oorzaken van een burn-out
Een burn out ontstaat niet alleen door hard werken
Een burn out krijg je niet van de ene op de andere dag. Vaak is er al maanden en soms jaren een weg gaande naar het uiteindelijke moment. Wat zijn de oorzaken van een burn out?
Een burn out in 12 fases
De persoon met een burn out doorloopt meestal 12 belangrijke fases. Vaak is het een harde werker, een streber. Wij horen vaak in onze praktijk: “Ik heb het totaal niet zien aankomen.” Het 12-fasenmodel is ontwikkeld door de psychologen Freudenberger en North en geeft aan dat er bij een burn out wel degelijk een lange aanleiding is. Bovendien gaat het niet alleen om de werksituatie, maar ook over de privésituatie en intrinsieke drijfveren.
Hoe ontstaat een burn out?
De burn-out test helpt vrijblijvend te achterhalen of je symptomen hebt die wijzen op een burn-out. Na de test krijg je een persoonlijk resultaat.
Fase 1 – Bewijsdrang
Jezelf willen bewijzen, soms tot het obsessieve aan toe, is een belangrijke intrinsieke drijfveer bij een burn out. Je wilt je studie waarmaken, trotse ouders, partner of kinderen en je probeert de allerbeste werknemer te zijn.
Fase 2 – Steeds harder werken
Je bewijsdrang wordt in je werkomgeving gevoed door het gevoel dat je nooit hard genoeg werkt. Je kunt maar moeilijk stoppen en neemt juist steeds meer en meer verantwoordelijkheden op je bordje, ondanks alle stress.
Fase 3 – Behoeften negeren
Je werk komt steeds meer op de eerste plek en daardoor negeer je andere belangrijke behoeften. Zoals genoeg slapen, gezond en regelmatig eten en je sociale contacten.
Fase 4 – Verdringing van conflicten
Het wegduwen van het gevoel ‘er is iets mis met mij’ is iets dat je constant doet. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd door dat je deze gevoelens steeds wegstopt. Met alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen.
Fase 5 – Herzien van waarden
Hetgeen wat je het liefste doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen om je heen, negeer je. Je werk staat op de eerste plaats. Tijd met vrienden en familie breng je nauwelijks door en voor sporten of creatief bezig zijn maak je geen tijd.
Fase 6 – Ontkennen van problemen
De problemen liggen niet aan jou, maar aan de werkdruk. Je gedraagt je hard en cynisch, zo kennen ze jou helemaal niet. De rest van je collega’s vindt je lui en ongedisciplineerd.
Fase 7 – Terugtrekken
Vrienden en familie zie je nauwelijks meer en bij je collega’s heb je ook veel credits verspild. Je sociale leven wordt dus steeds kleiner en je komt in een isolement. Je gaat misschien meer alcohol drinken of medicijnen gebruiken.
Fase 8 – Gedragsverandering
Mensen beginnen zich echt zorgen over jou te maken. Je gedraagt je anders dan vroeger. Je bent hard en cynisch en onbereikbaar voor echt contact.
Fase 9 – Depersonalisatie
Je vindt jezelf waardeloos. Op je werk kun je niet presteren. Je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt.
Fase 10 – Innerlijke leegheid
Je hebt een leeg gevoel vanbinnen. Om dit op te vangen ga je afleiding zoeken in overmatig sporten, seksueel contact of alcoholgebruik.
Fase 11 – Depressieve buien
Je voelt je compleet uitgeput. Alle dagen zien er zwart, inktzwart uit. Je voelt je verloren en uitgeput.
Fase 12 – Burn out
Je zit er echt helemaal doorheen. Je bent mentaal en fysiek ingestort. Snelle hulp is noodzakelijk.
Oorzaken burn-out
De oorzaken van burn out zijn vaak een combinatie van factoren. Door een van deze oorzaken doorloop je sneller de 12 fases.
Enorme prestatiedruk
Aanhoudende stress (alle functies met strakke targets, deadlines, klantencontact)
Ervaren van veel onzekerheid (overnames, fusies, ontslagrondes)
Herken jij jezelf in een van deze twaalf stappen? Ben je nog niet bij stap 12 beland, maar voel je wel dat je achteruitloopt? Neem dan contact met ons op, om preventief de burn out te lijf te gaan! Wij kunnen helpen symptomen als stress, angst en zelfs gevoelens van depressie te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
Adrenaline maskeert uitputting van de bijnieren.
Er zijn burn out cliënten die niet alle beschreven symptomen ervaren. Zij voelen zich niet moe en willen juist wél doorgaan met werken. Ze functioneren vaak alleen nog maar op adrenaline. Een bijkomend effect hiervan is dat ze zich relatief goed voelen. Meestal sporten deze mensen ook, waardoor nog meer adrenaline wordt aangemaakt en deze tijdelijke pieken de uitputting maskeren.
Het lichaam, met name de bijnieren, raken hierdoor volstrekt uitgeput. Instortingsgevaar ligt op de loer. Dit komt veel voor bij beroepen waar veel prestatiedruk is zoals advocaten, accountants en salesprofessionals.
Plan nu een gratis oriëntatie consult in!
- Het oriëntatie consult is vrijblijvend en geheel gratis.
- Geen wachtlijst, binnen 3 dagen plannen we een intakegesprek.
- Tijdens dit consult kijken we samen naar wat jij nodig hebt en hoe we je kunnen helpen.