Over angst, kwetsbaarheid, ‘niet goed genoeg’ zijn. Over alles wat je niet wilt voelen en wat dat met ons doet. Eerder benoemden we al dat de meest effectieve behandeling bij burn out niet alleen mentaal en fysiek is, maar dat het essentieel is om ook aandacht te geven aan ‘vastgezette’ emoties. Wat bedoelen we hier mee? Pijn, verdriet, boosheid, teleurstelling, blijdschap, vreugde. In een mensenleven komen heel wat emoties voorbij. Emoties helpen ons overleven: ze zetten ons aan tot handelen en helpen ons met anderen te communiceren. Letterlijk komt emotie van het Latijnse woord emovere. Dit betekent ‘doen bewegen’. Een emotie zorgt er dus voor dat we in beweging komen of bewogen worden, lichamelijk en innerlijk. Een emotie heeft zélf ook een natuurlijke beweging: hij komt in je op, laat zich voelen en mogelijk uiten, en neemt dan weer af. Toch hebben veel mensen moeite met het echt voelen van hun emoties. Vaak vinden we emoties maar eng of lastig, en willen we dat ze zo snel mogelijk overgaan. Misschien was er als kind weinig ruimte voor (negatieve) emoties. Moesten we flink zijn en ons niet aanstellen. Of hebben we op een moment besloten dat bepaalde emoties niet passen bij wie we (willen) zijn. Dat het ons niet helpt onze doelen te bereiken
Vastgezette emoties
Maar door bijvoorbeeld boosheid of angst te ontkennen of te onderdrukken gaan ze niet over. Ze bewegen niet door je heen, en blijven vast zitten in het lichaam. Zo krijg je een steeds grotere steen in je maag, of word je bijvoorbeeld steeds angstiger – zonder te begrijpen waarom. Dat is wat we bedoelen met ‘vastgezette’ emoties. Net als een strandbal die je onder water wilt stoppen, komen ze op een andere manier en op een ander moment weer naar boven. Vaak zetten emoties zich vast in het lichaam en ontstaan klachten zoals slecht slapen, buikpijn en hoofdpijn. Veel cliënten in onze praktijk herkennen bijvoorbeeld angst, manifest of sluimerend. De angst om niet goed genoeg te zijn, of de angst voor kwetsbaarheid. We zijn niet geboren met die angst, die is pas ontstaan bij de ervaring van (dreigende) pijn. Bijvoorbeeld de angst om dit nog een keer mee te moeten maken. Er ontstaat een idee (‘Ik mag niet meer kwetsbaar zijn’) dat gevoed wordt door een onbewuste overtuiging (‘Dat kan ik niet aan, dat is eng’) die in het moment van de angst ontstaat en aan de emotie gekoppeld wordt.
Emoties loslaten
De beste manier om de lading van een emotie zoals angst weg te nemen, is door er niet vandaan maar juist naartóe te bewegen. Dit lijkt heftig en voelt misschien tegenstrijdig, maar het is een heel natuurlijk proces en veel makkelijker dan het lijkt. De emotie onder de angst te voelen, gewoon zoals die is, zónder de overtuiging die we erbij bedacht hebben, is de meest effectieve manier om hem los te gaan laten.
Begeleiding bij loslaten emoties
Het is ook mogelijk oude vastgezette emoties los te laten. De emotietherapeut helpt je hier natuurlijk bij, door je in contact te brengen met het gevoel kwetsbaar te zijn. Voorbij de overtuiging dat je dit nooit mag voelen, ervaar je hoe deze kwetsbaarheid werkelijk aanvoelt. Dat je dit niet alleen aankúnt, maar dat deze zelfs groots en zacht kan aanvoelen – niet verkeerd of fout.
Ontspanning
Een mooie ervaring waarbij je in je hele lichaam kunt voelen hoe kwetsbaar zijn ruimte geeft, en hoe écht het voelt om alles te mogen ervaren in plaats van bedekken. ‘Dit ben ik en dat voelt goed’. Twee vliegen in één klap: je hebt de angst ontmanteld. Nu kan je die loslaten én ervaren hoe vrij het voelt om je vrije zelf te zijn. Wat een ontspanning. Wil je meer informatie over wat emotietherapie voor jou kan betekenen? Neem dan direct persoonlijk contact op voor meer informatie.