Andere hersenen na een burn-out? Zo zit het!

Als het gaat om burn-out, denken we vaak aan de fysieke en emotionele tol die het eist van het lichaam. Maar wat als de effecten van burn-out zich ook laten zien in je brein? Volgens neuroloog Brankele Frank, een expert op dit gebied en ervaringsdeskundige, laat ons brein duidelijke veranderingen zien wanneer we te maken hebben met langdurige stress.

De hersenen worden kleiner

Maar wat betekent dit nu precies? Neurowetenschapper Erik Scherder suggereert dat Frank waarschijnlijk doelt op de hippocampus. De hippocampus is een cruciaal hersengebied dat zowel betrokken is bij geheugenprocessen als bij het reguleren van stress. Dit gedeelte van je hersenen wordt geactiveerd als je stress ervaart. Dit is namelijk het gedeelte wat je aanzet als je ergens de controle over probeert te houden. Bij een burn-out is controle houden iets waar je hersenen continu mee bezig zijn. Bij aanhoudende stress (en een burn-out) kan de hippocampus daarom overbelast raken en zelfs in omvang afnemen, waardoor de controle over de stress ook vermindert.

De hersenen communiceren anders

Ook neuroloog Paul Boon heeft naar de hersenen na langdurige stress gekeken. Hij geeft aan dat niet alleen de vorm van het brein verandert. Ook de communicatie tussen de verschillende hersengebieden wordt aangetast. Iets wat je manier en snelheid van denken aanpast.

Gelukkig zijn deze veranderingen niet permanent en kunnen ze ook geen blijvende schade veroorzaken.

Kortom, de effecten van burn-out strekken zich verder uit dan alleen onze dagelijkse ervaringen. Ze laten ook een diepgaande stempel achter op ons brein. Het begrijpen van deze impact kan meer begrip voor effectievere preventie- en behandelingsstrategieën opleveren. Iets waar nog een lange weg in af te lopen is.

Heb je last van burn-out gerelateerde klachten?
Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in met een doorbraakcoach van Burn Out Poli.